Verlies en rouw op de werkvloer – deel 1

Mijn eerste werkdag na het overlijden van mijn man was er 1 die moed gaf. En dat was niet omdat ik mijn werkzaamheden weer aankon. Verre van dat!

Algemene informatie:
Na overlijden van een gezinslid zijn er een aantal dagen rouwverlof mogelijk. Maar de impact op het werk is groot. Het gebeurd vaak dat werknemers zich ziek moeten melden, omdat ze niet kunnen voldoen aan de aan het werk gestelde eisen. Rouw en verdriet hebben een sterke invloed op het werk. Ze belemmeren je concentratie en bemoeilijken je contacten en besluitvaardigheid.
Leidinggevenden hebben er vaak niets over geleerd. Terwijl je niet kunt verwachten dat verdriet bij de werknemer stopt voordat ze de drempel van het werk overgaan.

💛 Persoonlijk:
Op het moment dat mijn partner overleed, is mij gevraagd hoeveel tijd ik dacht nodig te hebben. In alle openheid en met begrip voor de impact dat het zou hebben op mijn gezin. We maakten afspraken over de nodige tijd die ik thuis mocht blijven en hielden contact. Vervolgens werd besloten om weer taken op te pakken, maar de eenvoudige. Het werkritme kon ik weer oppakken en er werd me gezegd dat als het niet ging, ik gewoon moest gaan. Wat een ruimte en betrokkenheid! Ik voelde niet eens de behoefte om te gaan. Ik deed wat ik kon. Had collega’s om mee te praten ☕️ wanneer nodig. Ik bouwde mijn werkzaamheden zodanig uit dat ik de moeilijke taken waar ik mijn hoofd bij nodig had na een aantal weken weer op kon bouwen. Ik hervatte na 4 maanden weer mijn volledige baan in de volledige uren met de taken die ik voorheen had. Dit lijkt misschien een hele tijd, maar deze manier van opbouwen bleek voor beide partijen heel goed te werken.

☝️ Feiten:
Meer dan 65% keert na het verlies van een partner na 5 dagen niet terug op de werkvloer. (Bron CBS)

Uit een eerdere enquête van Landelijke Steunpunt Verlies bleek dat 40% zich ziek meldt na korte tijd weer aan het werk te zijn geweest. Ook blijkt dat 1500 mensen hun werk opgeven na
het overlijden van hun naaste en dat slechts 50 % in de oude functie terugkeert (Hopman 2006)(Dat ik ook tot de 1500 behoor die het oude werk heeft opgegeven, is iets waar ik in een later bericht over zal vertellen maar heeft niets te maken met deze werkgever)

👩‍🦳 Conclusie:
Het is zo helend als verdriet er mag zijn, collega’s en leidinggevende weten hoe ermee om te gaan en de communicatie open
te houden. Je komt het bedrijf niet meer binnen zoals je was. De eerste keer
weer gaan werken is moeilijk, ook voor je collega’s die misschien nooit hebben geleerd hoe zich te gedragen of wat te zeggen.

🤔 Mening:
Het zou naar mijn mening een verplicht onderdeel moeten zijn van opleidingen voor mensen die verantwoordelijkheid dragen voor
anderen om te leren omgaan met verlies en verdriet.

Een plaats waar mensen begraven worden.

Behoefte om eens door te praten?

Mocht dit bericht je aan het nadenken zetten en wil je daar eens over doorpraten?
Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak